Nieuwsbrief 7  © januari 1996 - 4e jaargang nr. 1 

Nieuws van de redaktie

DEEL 42 VERSCHENEN!
Deel 42, 'De Stripman van Slubice' is afgelopen najaar in de winkels verschenen. Zoals gebruikelijk geeft onze recensent, kolonel b.d. Koops, elders in deze Nieuwsbrief zijn mening over dit boek.

Documentatiealbum
Inmiddels zijn de documentatiealbums verstuurd, de eenmalige oplage is 180 stuks geworden. Wij hopen dat u het album met genoegen zult lezen. Het is zeker niet uitgesloten dat bij belangrijke ontwikkelingen, via bijlagen bij de Nieuwsbrief, aanvullingen zullen verschijnen.

Reacties van lezers
Van Mark Janssens uit Baarn kregen wij een uitgebreide brief met een opsomming van circa 30 punten die in de Bob Evers serie niet kloppen of niet logisch zijn. Behalve inhoudelijk, aldus Mark, komen in een aantal gevallen de tekeningen op de omslagen niet overeen met de beschreven scènes. Verder geeft Mark een uitstekende analyse van de jaren waarin de avonturen zich moeten hebben afgespeeld. Indien u geïnteresseerd bent in het epistel van Mark dan kunt u zich tot hem wenden om een kopie te vragen. Zijn telefoonnummer is 02154-16411.
Op dezelfde tour ging Peter van der Aar uit Den Haag, deze onderzoeker komt met een doorwrocht werkstuk van maar liefst 30 pagina's op A4 formaat. Hier komen circa 160 zaken uitgebreid aan de orde die volgens Peter niet kloppen.
Indien u geïnteresseerd bent in deze verhandeling, dan is Peter bereid u tegen verzend- en kopieerkosten een exemplaar toe te sturen. Zijn adres is: Postbus 63499, 2502 JL Den Haag.

Onderzoek uitvoeringsverschillen
Naar aanleiding van het in de Nieuwsbrief van januari 1995 aangekondigde onderzoek naar uitvoeringsverschillen in de Bob Evers serie zijn reacties binnengekomen van: André Minet, W.M.H. van der Flier, Annemiek van Leeuwen, Frank Engelen, André Rouwenhorst en van Johan van Ommen waarvoor onze hartelijke dank.
Een voorbeeld van een verschil is de rugtitel 'Kunstgrepen met Kunststukken' in plaats van 'Kunstgrepen met Kunstschatten' De reacties zijn inmiddels doorgestuurd naar Bas Parson die het onderzoek uitvoert. Te zijner tijd zullen we hierop in de Nieuwsbrief terugkomen.

Nieuw boek van John Beringen (geschreven in samenwerking met R.Jas en H.Waser)
John's derde boek is getiteld 'Twee jongens en een Bob Evers serie' en bevat o.a. de Jas & Waser variant van de laatste 80 bladzijden van 'Kloppartijen in een koelhuis'. 'Twee jongens en een Bob Evers serie' is uitgegeven door Warung Bambu te Breda en is 175 pagina's dik. Het ISBN nr. is: 90 5585 010 1.

Voor u gelezen
Arie Roos is de geheime jeugdliefde van Tineke de Nooij (ex zeezender Veronica en onderzoekt tegenwoordig op televisie de paranormale kanten van het bestaan) zo lazen wij in het blad 'Postbus 777' van september 1994. Tineke verder aan het woord: 'Maar wat ik vooral verslond, was de Bob Evers-reeks, over jongens die van die idiote avonturen beleven. Bob Evers was tof, maar hij had ook een kameraad, Arie Roos. En eigenlijk is dat de echte held. Hij is rood en dik, maar heel ad rem als er grappen worden gemaakt over zijn uiterlijk. Sinds ik hem leerde kennen, ben ik een zwak blijven houden voor roodharigen'. Tot zover Tineke de Nooij in Postbus 777.

Ako literatuurprijs winnaar Marcel Möring bekent in het Algemeen Dagblad van 2 september 1995 diep beïnvloed te zijn door de Bob Evers serie. Wij laten een passage uit het artikel, in de rubriek waarin schrijvers in hun herinnering graven, hierna volgen.

'Avonturen. in de stille Zuidzee, Di-ie jongens op een onbewoond eiland en De strijd om het goudschip vertellen de belevenissen van Arie Roos, Jan Prins en Bob Evers, twee gezonde Hollandse knapen en een Amerikaan tijdens een uit de hand gelopen reisje op een van de schepen van de rederij van Arie's vader.
De schrijver, Willy van der Heide, moet Daniel Defoe's Robinson Crusoë dicht, nee: zeer dicht, bij de hand hebben gehad toen hij die eerste drie delen uit de lange serie schreef. De gelijkenis tussen de avonturen en de manier waarop ze vormgegeven zijn is in ieder geval frappant. Maar geen gezonde Hollandse jongen zal hem dat kwalijk hebben genomen, want de Bob Evers-serie bracht ons alles bij wat wij in de tumultueuze jaren van onze jeugd dienden te weten. Hoe je geluidloos een raam kon breken, wat je met een zakmes en een beetje gezond verstand allemaal niet kon doen.
Ach ja, die gezonde Hollandse jongens en wat ze allemaal in hun broekzakken hadden. Willy van der Heide mocht daar graag een paar regels aan wijden: een stukje touw, twee schroeven zonder moer en een met, een handboortje, een kroonkurk, een zonder uitzondering vieze zakdoek, een doos lucifers.
Als ik tegenwoordig een personage in mijn boek iets op de kracht van zijn improvisatie moet laten doen, denk ik altijd onmiddellijk aan de Bob Evers-serie. Tien tegen een dat ik een Van der Heide-slimmigheidje weet te verzinnen'.

Tot zover Marcel Möring die in 1993 met zijn boek 'Het Grote Verlangen' de Ako literatuurprijs won.
Overigens zijn wij (de redaktie) het niet eens met Möring's idee dat Willy van der Heide Robinson Crusoë dicht bij de hand heeft gehad.. Tussen de handel en wandel en de boeken van Willy van Heide zijn vele links te leggen maar naar onze mening niet op dit punt.

In de Zwolse Courant van 27 januari 1995 lazen we een artikel over de jubilerende bibliotheek van Steenwijk. De bibliothecaris, de heer Gerard van der Kuip, vertelt in het artikel: "waar we tegenwoordig goed op letten, is dat er geen ´foute' jeugdboeken in de kast staan. De Bob Evers serie bijvoorbeeld zul je bij ons niet aantreffen, vanwege de racistische inslag". We hebben Van der Kuip (en zijn bibliotheekdirectie) enkele malen schriftelijk benaderd met het verzoek of hij zijn pittige beschuldigingen zou willen toelichten/onderbouwen voor publicatie in de Nieuwsbrief. Maar niet alleen maakt hij van deze gelegenheid geen gebruik; nee, we krijgen zelfs in 't geheel geen reactie op onze brieven.

Als we dan nog boven het bewuste kranteartikel zien staan: '75 jaar bibliotheek Steenwijk: stoffig imago definitief verdwenen' dan begrijpt u dat we de avond toch nog schaterlachend hebben kunnen afsluiten !

Jofel idee van Jack Nowee !

Naar aanleiding van onze mededeling in de vorige Nieuwsbrief dat geen oude Nieuwsbrieven meer kunnen worden nagestuurd, kwam er een bijzonder vriendelijk aanbod van Jack Nowee uit Boskoop om het kopiëren en de verzending van de eerder uitgegeven Nieuwsbrieven te gaan verzorgen.
Wij gaan graag op dit aanbod in en nemen de passage uit de brief van Jack, die betrekking heeft op deze service, hieronder over.
Als Bob Evers -fan bewaar ik de nieuwsbrieven zorgvuldig en ik kan mij goed voorstellen dat andere fans het jammer vinden dat ze eerder uitgegeven nieuwsbrieven niet meer kunnen verkrijgen. Ik wil daarom het volgende voorstellen:
Voor degenen die interesse hebben in deze nieuwsbrieven wil ik deze tegen kostprijs kopieren en opsturen.

Bijbestellen Bob Evers Nieuwsbrief
Nieuwsbrief
Pagina's / vel
Gewicht
Kopieerkosten
1993 nr. 1 4/2 10 gram 1 x postzegel van 80 ct
1993 nr. 2 4/2 10 gram 1 x 80 cent postzgl.
1994 nr. 1 10/5 25 gram 1 x 80 cent postzgl.
1994 nr. 2 8/4 20 gram 1 x 80 cent postzgl.
1995 nr. 1 10/5 25 gram 1 x 80 cent postzgl.
1995 nr. 2 8/4 20 gram 1 x 80 cent postzgi.
1996 nr. 1 11/6 30 gram  1 x 80 cent postzgl.
Voeg voor de kopieerkosten zoveel geldige. losse postzegels van 80 cent bij, als aangegeven in de laatste kolom.
Doe in de bestel-envelop een aan uzelf geadresseerde en voldoende gefrankeerde retourenvelop (formaat A4 of A5) en geef duidelijk aan welke nieuwsbrieven u wilt hebben.
Stuur de hele Everse santenkraam aan:
J.E. Nowee, Kruiskruid 21, 2771 RA Boskoop, tel.: (0172) 217688
Wist u dat:

- Bob Evers ook in pastoorskringen wordt stukgelezen; zo meldt ons Rik van de Berg uit Maastricht;

- de componist Paul Cooijmans werkt aan een Bob Evers thema;

- het boek 'De roof van de Sabijnse maagden", een sous-realistisch proefstuk in klankkleur, ritme en plastiek, door Willem W. Waterman en met tekeningen van Flip van der Burgt nog te bestellen is ?

Van deze herdruk uit 1985 met een oplage van 200 genummerde exemplaren zijn nog een aantal exemplaren verkrijgbaar bij: De Bosbespers, Nassaulaan 38, 6861 DC te Oosterbeek, telefoon 085-337486 (nieuw nummer 026-3337486). Een recensie over dit boekje van circa 50 bladzijden, komt voor in ons grote documentatiealbum. De recensent Arjan van Nimwegen kenmerkt het boekje als amorele erotische literatuur van een taalvirtuoos'.

Zeer aanbevolen voor de verzamelaar die alles van Willem Waterman in huis wil hebben, maar niet zo geschikt voor kinderen of licht geraakten.

- na Apeldoorn 1993, een tweede grootschalige bijeenkomst voor het najaar van 1997 in voorbereiding is ?

Nieuw boek van G.Meijsing

Op 27 oktober j.l. mochten wij in het West-Indisch Huis te Amsterdam Geerten Meijsing gelukwensen met de presentatie van zijn roman De ongeschreven leer.
Mr Drs. F. Bolkestein (Frits) hield een inleiding bij het boek, dat hij een filosofische intrige noemde, en daarna volgde een vraaggesprek tussen de Plato-kenner prof.dr. J.Mansfeld en de auteur.
Wij maakten van de gelegenheid gebruik om Bolkestein en Mansfeld na het officiële gedeelte te vragen naar hun kennis van de Bob Evers serie.
Beide prominenten zeiden de serie niet gelezen te hebben, waarbij de professor gelukkig opmerkte dit als een ernstig hiaat in zijn ontwikkeling te beschouwen.
Hiermee waren de interviews echter snel afgelopen en konden we een exemplaar van De ongeschreven leer door ons bestuurslid laten signeren.

De ongeschreven leer is verschenen bij Uitgeverij De Arbeiderspers ISBN nr. 90 295 31126

 
De volgende Nieuwsbrief wordt een speciaal vrouwennummer, wij verzoeken onze schrijvende lezeressen vriendelijk om bijdragen. De Nieuwsbrief verschijnt in juli 1996, stuur uw advertenties, kopij en vragen a. u.b. voor 31 mei 1996 in !
© 1996 Hans en Ton Kleppe, Jacoba van Heemskerckstraat 7, 3351 SP Papendrecht

Naar de inhoudsopgave van deze nieuwsbrief
Naar de rubriek "de Bob Evers-nieuwsbrief" (algemene informatie)
Naar de homepage