home  -  tijd in BEeld  -  bibliografie  -  werken  -  feuilleton  -  nieuwsbrief  -  de media  -  zeijlstra  -  zeerust  -  diversen

gepubliceerd op 08/10/2003
laatste wijziging 19/10/2022
reacties en suggesties: e-mail naar simon kuipers  
Terug naar de
vorige pagina

6 oktober 2003

Bob Evers vindt Waterloo in Hoeksche Waard
... maar de mythe blijft altijd bestaan
Door Jan Volwerk

MIJNSHEERENLAND - Rumoer in een rustgebied: een zoals altijd allitererende titel van het vijftigste deeltje in de Bob Evers-reeks. "Een jongensboek voor de leeftijdscategorie tien tot hooguit veertien jaar", merkte auteur Peter de Zwaan op tijdens de presentatie ervan op de Bob Evers-fandag, die afgelopen zaterdag in het rustgebied De Hoeksche Waard plaatsvond. Zijn gehoor bestond echter uit een paar honderd volwassenen met een gemiddelde leeftijd van dik boven de veertig, afkomstig uit alle hoeken van Nederland. "Ik heb maar één kind gezien hier in Mijnsheerenland. En dat zal wel door zijn vader zijn meegenomen", aldus De Zwaan.
Geestelijk vader van de Bob Evers-jeugdboeken is niet Peter de Zwaan, maar W. van den Hout. Onder de naam Willy van der Heide produceerde hij vanaf 1943 tot aan zijn dood in 1985 stof voor 36 avonturen van het inmiddels vermaarde trio Bob Evers, Jan Prins en Arie Roos. Peter de Zwaan bewerkte vanaf 1987 vier in een door uitgeverij De Eekhoorn in een kluis bewaarde manuscripten van Van der Heide en zette de reeks voort. Tot afgelopen zaterdag.
Toen de Dordtse Bob Evers-fanaat en auteur van een heuse Bob Evers-encyclopedie Roger Schenk aan De Zwaan vroeg of er ook nog een deel 51 komt, zei de schrijver dat hij vijftig eigenlijk wel een mooi rond getal vond. "Een verhaal schrijven is geen probleem, een allitererende titel bedenken, duurt wat langer. Ik vind het eigenlijk wel mooi geweest", aldus De Zwaan. "Maar je weet maar nooit."
De woorden van De Zwaan brachten zeker de oudste fans niet in mineur. Het lezen van weer een nieuw avontuur van hun drie helden brengt hen allang niet meer in extase. Het op de kop tikken van een origineel exemplaar uit de vijftiger jaren, een oude tekening of een boekje met achtergrondinformatie over het leven van Willy van der Heide, alias Willem Waterman echter des te meer. "Voor de mythe rond Bob Evers en Van der Heide was het misschien wel beter geweest als De Zwaan de serie nooit had voortgezet", zei Peter J. Muller, voorzitter van het in 1973 opgerichte Bob Eversgenootschap. Maar door De Zwaan heeft nu ook de jongste generatie kennisgenomen van de door Van der Heide geschreven Bob Evers­delen. En die wordt dan vanzelf gegrepen door het echte Evers­gevoel, dat wij veertig jaar geleden voelden. De mythe zal altijd blijven bestaan, ook als De Zwaan stopt."
De 21-jarige Erik Kruijer uit Groningen heeft op de fandag in Mijnsheerenland een poster en een boekwerk over Van der Heide gescoord. "Ik kreeg op mijn zevende mijn eerste Evers-boekje. Nu heb ik alle deeltjes in de bekende rood-gele pocketuitvoering en zo'n twintig originele oudere exemplaren met een harde cover. Als ik hier om me heen kijk, ben ik een van de jongste fans. Maar ik denk dat een groot deel van mijn leeftijdsgenoten de boekjes heeft gelezen of zelfs nog lezen. Alleen willen ze dat niet bekennen. Maar het gaat mij niet alleen om de verhalen. Ik wil ook alles weten over Willy van der Heide alias Willem Waterman. Over hem is nog zoveel niet bekend en dat intrigeert me. Het is ook te gek dat zijn zus, Marie José, dergelijke bijeenkomsten nog steeds bezoekt."
Van het vijftigste deeltje - Rumoer in een Rustgebied - werd voor de verzamelaars ook een speciale jubileumuitgave uitgebracht. Met een met de hand genummerde beperkte oplage van 1500 exemplaren. Meer informatie is verkrijgbaar via het internetadres www.bobevers.nl.